post

Lohjan historia

Lohja on kunta Uudenmaan maakunnassa Suomessa. Se sijaitsee Etelä-Suomen läänissä, Helsingin länsipuolella ja sen asukasluku on noin 46 000. Lohja perustettiin kirkkopitäjäksi jo vuonna 1323. Yli 600 vuotta myöhemmin vuonna 1969, Lohjasta tuli kaupunki.

Strategisen sijaintinsa ansiosta kahden päätien risteyksessä Lohja oli aikoinaan yksi Suomen merkittävimmistä kaupungeista. Sittemmin teollistuminen on siirtynyt kohti Helsingin ja Tampereen kaltaisia kaupunkikeskuksia. Viime vuosina Lohjan kohtalo on kuitenkin jälleen muuttunut, kun matkailu on lisääntynyt sen viehättävän luonnonkauneuden ansiosta. Myös esimerkiksi Kenoa voi pelata Lohjalla.

Historia

Vanhimmat löydöt asutuksesta Lohjalla on 8000 vuoden takaa. Keskiajalla Lohja oli emäpitäjä, ja vanhin merkintä on vuodelta 1323. Lohjalla 1400-luvun lopussa rakennettu Lohjan Pyhän Laurin kirkko on kolmanneksi suurin keskiaikainen harmaakivikirkko Suomessa. Vuonna 1969 Lohjasta tuli kaupunki. Sen väkiluku kasvoi nopeasti seuraavien vuosikymmenten aikana, kun ihmiset muuttivat maaseudulta kohti kaupunkimaisempia keskuksia työn ja vapaa-ajan vuoksi.

Lohja on erityisen tunnettu omenoistaan, jotka saapuivat kaupunkiin jo vuonna 1530. Kartanot toisensa jälkeen Lohjalla alkoivat kasvattaa omenapuita. Myös rahvas väki alkoi kasvattaa omia omenapuitaan, joista sai leipoa jos mitäkin.

Lohjan historiaan ja kulttuuriin voi tutustua omakohtaisesti sen vanhojen kirkkojen, linnanraunioiden ja kauppahallien kautta, mikä tekee siitä hienon paikan vierailla tai asua nykyään.

Lohjalaiset

Lohjan asukkaat ovat vuosisatojen ajan olleet tunnettuja kovasta työmoraalistaan ja perinteisistä arvoistaan. He ovat pitäneet yllä vahvaa maatalousperinnettä, ja alueella on edelleen monia maatiloja. Paikallisia tuotteita, kuten marjoja, vihanneksia ja maitotuotteita, on saatavilla kaikkialla kunnassa, ja ne tarjoavat tuoreita vaihtoehtoja niille, jotka vierailevat tai asuvat Lohjalla.

Nykyaika

Nykyaikana Lohja on noussut suosituksi vierailukohteeksi maalauksellisen luonnonkauneutensa vuoksi. Lohjalla on laaja polku- ja reittiverkosto, joka sopii erinomaisesti patikointiin ja pyöräilyyn, ja se tarjoaa myös monia aktiviteetteja, kuten purjehdusta, uintia, kalastusta ja golfia. Lisäksi alueella on useita kulttuurinähtävyyksiä, kuten museoita, gallerioita ja kirkkoja. Myös tapahtumat, kuten omenakarnevaalit, Lohjan järvifestarit ja joulumarkkinat tuovat paikalle tuhansia vieraita.

Myöskään urheilu mahdollisuuksista ei jää paitsi, muun muassa Kisakallion Urheiluopisto, virkistysuimala ja Etelä-Suomen suurin järvi takaa mainiot liikuntamahdollisuudet. Kaiken tämän ansiosta Lohja on tänäkin päivänä houkutteleva paikka asua ja vierailla. Tällä hetkellä matkailu on tärkeä osa paikallista taloutta. Vierailijoita kaikkialta maailmasta saapuu vuosittain Lohjalle nauttimaan sen luonnonkauneudesta, ainutlaatuisesta kulttuurista ja upeista aktiviteeteista. Kätevän sijaintinsa ansiosta Lohja sijaitsee lähellä Helsinkiä, joten sinne on helppo tulla muualta Suomesta ja kauempaakin.

Kaikki tämä tekee Lohjasta loistavan paikan nauttia suomalaisesta maaseutuelämästä. Lohjan asukkaat ovat ylpeitä historiastaan, ja monissa kaupungin rakennuksissa on edelleen perinteinen tunnelma. Vanhoista kirkoista linnanraunioihin ja jopa kauppahalleihin on paljon tutkittavaa tässä ainutlaatuisessa kunnassa. Vieraile Lohjalla jo tänään ja koe sen historia ja kulttuuri omakohtaisesti.