post

Onnea Lohja! Lohjan kaupunki täyttää 700 vuotta

Lohjan kaupunki on perustettu vuonna 1323 ja näin ollen se on yksi Uudenmaan maakunnan alueen vanhimmista kaupungeista. Lohjan kaupungilla on pitkä historia, jonka aikana se on kokenut muun muassa sotia, teollistumisen ja taloudellisia muutoksia – kaikki nämä muutokset yhdessä ovat tehneet Lohjasta sen, mikä se on tänään.

Vuosi 2023 tulee olemaan tärkeä ja unohtumaton vuosi lohjalaisille, sillä kaupunki täyttää kunnioitettavat 700 vuotta. Lohjan kaupungin asukkailla eli “lohialaisilla” on edessään juhlantäyteinen vuosi, kun tämän historiallisen kaupungin syntymäpäivää vietetään erilaisin tilaisuuksin ja tempauksin.

Miksi Lohjaa kannattaa juhlia?

Lohjan kaupunki on viihtyisä liike-elämän ja kulttuurin keskus. Kaupunki on täynnä kauniita puistoja ja viheralueita sekä useita kulttuurinähtävyyksiä, kuten museoita ja gallerioita. Sammatin kirkonkylältä löytyy myös Paikkarintorppa, Elias Lönnrotin lapsuudenkoti.

Lohja on paikka, joka tarjoaa asukkailleen paljon vaihtoehtoja vapaa-ajan viettämiseen. Lohjalla voit harrastaa niin kulttuuria, luonnossa liikkumista kuin urheilua. Jos olet enemmän penkkiurheilun ja vedonlyönnin ystävä, voit tutkia kotisohvalta käsin vetovihjeitä, joista löydät tästä klikkaamalla lisätietoa. Urheilun ystävän kannattaa myös tutustua Lohjan Kisaveikkojen toimintaan. Kulttuurin saralla Lohjalla toimii ammattijohtoinen vuonna 1967 perustettu harrastajateatteri, Lohjan teatteri. Lisäksi kaupungissa vaikuttaa Lohjan kaupunginorkesteri.

Lohjalla sijaitsee lukuisia luonnonkauniita alueita, kuten Lohjanjärvi ja sitä ympäröivät metsät. Kaupungista voi löytää kohtuuhintaisia asumisvaihtoehtoja ja siellä on hyvä, toimiva julkinen liikenne. Lohja sijaitsee lähellä Helsinkiä ja muita suuria kaupunkeja – Lohjalta käsin voi käydä työssä esimerkiksi Helsingissä. Jos olet kiinnostunut oman talon rakentamisesta, tontin saa ostettua Lohjalta melko edullisesti.

Lohja on tärkeä aluekeskus, joka palvelee ympäröivää aluetta. Kaupunki tarjoaa lukuisia palveluita ja sen myötä myös työpaikkoja. Kaupungissa toimivat yritykset vaihtelevat pienistä startup-yrityksistä monikansallisiin yrityksiin. Myös matkailu on kasvanut viime vuosina, sillä kaupungin loistava sijainti järven rannalla ja nähtävyydet houkuttelevat vierailijoita. Kaupungista löytyy lisäksi monia erilaisia ostos- ja ruokailumahdollisuuksia.

Ennen teollista vallankumousta Lohja oli pieni maaseutukylä, jossa asui vain muutama sata asukasta. Nykyään Lohja on kukoistava kaupunki, jossa asuu melkein 46 000 asukasta. Tänä päivänä kaupungista löytyvät myös Laurea ammattikorkeakoulu sekä useampi ammattioppilaitos.

Lohjan kaupungin tulevaisuus

Lohja jatkaa kehitystään jatkossakin, kuten se on tehnyt tähänkin asti pitkän historiansa aikana. On havaittavissa merkkejä siitä, että Lohjan kaupungin tarina kehittyy hyvään suuntaan. Kaupunki pyrkii jo katsomaan eteenpäin seuraavaan seitsemäänsataan vuoteen, ja suunnitelmissa on ainakin infrastruktuurin ja palveluiden parantamista. Lohja on myös tarttunut toimiin muuttuakseen vihreämmäksi ja kestävämmäksi kaupungiksi: kaupunki on investoinut tuulivoimaan ja pyrkii näin kovasti pienentämään hiilijalanjälkeään.

Juhlavuoden ohjelma

Kaupungin perustamisen 700-vuotisjuhlan kunniaksi on suunniteltu erityinen juhlavuoden ohjelma. Se pitää sisällään lukuisia erilaisia tapahtumia, kuten konsertteja, näyttelyitä, urheilukilpailuja ja paljon muuta mukavaa. Sekä paikallisilla että vierailijoilla on mahdollisuus päästä nauttimaan kaikesta siitä ohjelmasta, mitä Lohjalla on tarjottavanaan. Juhlan kunniaksi suunnitelluista tapahtumista löytyy varmasti jokaiselle jotakin mieluisaa.

Osana juhlavuoden ohjelmaa varten kaupunki avaa myös erityisen verkkosivuston, jonne kerätään Elias Lönnrotin jalanjäljissä 700 lohjalaista tarinaa. Sivustolle voi kuka tahansa lähettää oman Lohja-tarinansa.

Miksi muuttaa Lohjalle?

Lohjalaisia on kuvailtu ystävällisiksi ja vieraanvaraisiksi ihmisiksi. Voisi siis ajatella, että kaupunkiin on helppo sopeutua ja siellä voi tuntea olonsa kotoisaksi. Vieraile siis Lohjalla ja ota selvää, pitääkö tämä paikkansa! Mikäli vaikutut vierailusta ja olet etsimässä uutta asuinpaikkaa, on Lohja varteenotettava vaihtoehto. Kaupunki on elinvoimainen ja monipuolinen ja siellä on hyvät palvelut sekä paljon mahdollisuuksia työllistymiseen ja vapaa-ajan viettoon. Jos muutat Lohjalle jo tämän vuoden aikana, pääset nauttimaan myös monipuolisesta syntymäpäiväjuhlinnasta.