Rantakävely Lohjalla

Tällä kertaa jatkamme samalla aiheella, kuin viimeksi, eli matkakokemuksilla Lohjalta. Minulle Lohja on aina ollut yksi lempikaupungeista, ja etenkin kesällä siellä on tullut vietettyä paljon aikaa, sillä mummolani on Lohjalla. Kesäisin kaupunki on ehdottomasti parhaimmillaan. Kova luontomatkailija kun olen, lähdin kerran kävelemään kauniille kävelyreitille, joka kulkee Lohjan rantoja pitkin. Reitin varrelle vastaani tuli kaikenlaista, mutta ennen kaikkea näin Suomen kauneimpia järvimaisemia yhden kävelylenkin aikana.

Reitti alkaa Lohjan Matkailupalvelukeskuksen edestä, josta lähdin kävelemään Lohjan museon luo, joka itsessään jo kaunis nähtävyys, ja vanha sellainen. Lohjan museoalueella sijaitsee myös muun muassa Suomen kolmanneksi vanhin kalkkikaivos, josta on louhittu kalkkikiveä jo yli 100 vuoden ajan. Museoiden luota lähdin kohti Moision rantaa, ja kun lämmin kesäpäivä oli kyseessä, pulahdin uimaan virkistävän viileään veteen. Moisionlahden rannalla on aina ollut aina aivan erityisen laaja lintulajisto, jota on upeaa ihailla, samalla kun käy rannalla tai vaikka uimassa. Rannalta suuntasin kohti Törmän avolouhosta, joka sijaitsee Moisionlahden takana, ja on siten sopivasti matkan varrella.

Seuraavana kohteenani oli upea Hiidensalmi, joka on aivan erityisen kaunista aluetta. Nautin toden teolla Hiidensalmen maisemista, ehkä eniten koko reitistä, joka on kokonaisuudessaan kaunis. Järven rannalla on ihanaa vain istuskella, ja katsella mieltä ylistäviä maisemia. Siitä kävelin eteenpäin reitin varrella. Vastaani tuli useita kivoja kohteita, kuten Kiviniemenranta, josta suunnistin kohti Aurlahden rantaa, kulkien Pitkäniemen tehdasalueen lävitse. Aurlahden rannassa päätin osallistua rantalentopallon peluuseen, sillä sattumoisin muutama lapsuudenystäväni pelaamassa lentistä. Oli kyllä erittäin mukava yllätys tavata kavereita monen vuoden jälkeen. Pelailtiin, ja rupateltiin siinä hetki yhdessä, minkä vuoksi Lenkkini hieman hidastui alkuperäiseen aikatauluun nähden. Oli kuitenkin sen arvoista, joten ei haitannut yhtään.

Aurlahdelta kävelin kohti Porlaa, joka osoittautui oikeinkin kauniiksi alueeksi, ja en ollutkaan ennen siellä piipahtanut. Porlassa sijaitsee lampiviljelylaitos, joka on perustettu jo vuonna 1919, Hugo Laguksen toimesta. Se oli ihan mukava nähtävyys. Porlasta seuraavana vastaani tuli pieni uimaranta, joka on loistava paikka, sillä se sijaitsee sen verran syrjässä, että kaikki eivät eksy sinne. Rannassa on myös ihana hiekkapohja. Kävin vielä juomassa iltakahvit kesäravintola Villa Haikarissa, jonka jälkeen reittini päättyi Liessaareen, jossa mummolanikin sijaitsee. Täydellinen kävely siis, sillä Liessaari on minulle todella rakas paikka, ja saavuin sinne juuri auriingonlaskun aikaan. Sen jälkeen menin mummolleni kyläilemään, ja hän paistoi lettuja. Täytyy sanoa, että oli suorastaan loistava päivä. Täydellinen, ettenkö sanoisi. Mummonikin oli oikein onnellinen nähdessään minut pitkästä aikaa, ja pelasimme lettujen syönnin lomassa hieman korttia. Ruostuneeksi päässeet taidot tulivat taas esiin.