Suomen omenakaupunki

Lohjan ja omenoiden tarina juontaa juurensa jo parin vuosisadan taakse, kun 1530-luvulla siuntiolainen kartanon herra Erik Fleming toi Tallinnasta asti omenapuun taimia itselleen. Moni kadehti Flemingin omenia, joita hän saattoi popsia suoraan omista puistaan ja niin omenapuita alkoi ilmestyä yhteen jos toiseenkin kotipuutarhaan, aina Ruotsin kuninkaantyttären kartanon puutarhasta työväenluokan koteihin. Omenakaupungin historia on siis pitkä ja mukana on niin siniverisiä kuin Lohjan rahvaskin. Perinne on edelleen vahvasti näkyvissä etenkin omenasadon aikaan, jolloin Lohjalla järjestetään Omenakarnevaalit sekä valitaan kaupungin oma Omenatyttö.

omenakarnevaalit

Omenakarnevaalit

Lohjan Omenakarnevaalit järjestetään joka syksy ja perinne on jo peräti 24 vuotta vanha, sillä aivan ensimmäiset omenakarnevaalit järjestettiin vuonna 1992. Karnevaalit ovat vaihdelleet hyvinkin paljon eri vuosina, esimerkiksi sijainnin tai ajan suhteen, mutta silti omenien ystävät sitkeästi haluavat pitää tätä perinnettä yllä vuodesta toiseen. Myös karnevaalien ohjelma on ollut erilaista joka kerta ja Lohjalla on nähty karnevaalien myötä esimerkiksi konsertteja, taikureita, markkinat sekä tietysti omenaleivonnaisia. Omenakarnevaalien järjestäjät ovat olleet ahkeria omenapuiden istuttajiakin, sillä karnevaalien historian aikana yhteensä 40 uutta puuta on istutettu Lohjan museon puutarhaan. Viime vuoden omenakarnevaalit olivat täynnä hulinaa kaiken ikäisille, ja uutuutena on myös variksenpelättimien SM-kilpailu, jossa pelättimet tuodaan markkina-alueelle arvioitavaksi, kunnes tuomari on valinnut voittajan.

Omenatyttöomenatyttö

Paikallinen lehti Länsi-Uusimaa pistää pystyyn joka vuosi Omenakarnevaalien yhteydessä Omenatyttökilpailun. Kisassa valitaan yleisön suosikki sekä tuomariston valitsema Vuoden Omenatyttö, joka pääsee edustamaan kotiseutuaan ja paikallista omenakulttuuria erilaisissa mainos- ja markkinointitehtävissä niin Lohjan seudulla kuin ympäri Suomeakin. 

 

Omenareseptit

Vaikka vuoden 2016 Omenakarnevaaleihin on vielä aikaa, voi omenoiden makuun päästä näillä herkullisilla omenaresepteillä, jotka ovat nimenomaan Lohjan Omenakarnevaalien satoa:

MAMMAN OMENAPIIRAKKA
Yksinkertainen annos piirakkavuokaan tai  kaksinkertainen uunipellille

 1              muna
150 gr    margariinia
1½ dl     sokeria
1½ dl     kermamaitoa
3 dl         vehnäjauhoa
1½tl       leivinjauhetta
Omenalohkoja, kanelia, sokeria

Sokeri ja margariini vatkataan keskenään, lisätään muna ja kermamaito, viimeksi jauhot joihin on sekoitettu leivinjauhe.
Pinnalle painetaan omenlohkoja, päälle sokeria ja kanelia
Ohje: Marita Kunttu, Lohja

omenapiirakkalohja

GLUTEENITON AMERIKKALAINEN OMENAKAKKU

3 – 5 omenaa
75 g voita tai margariiniia
1 dl hienoa sokeria
1 muna
1 dl kermaviiliä tai jogurttia
2 ½ dl jauhoja (gluteenittomia)
1 ½ tl leivinjauhetta
2 -3 rkl sokeria
kanelia

Poista omenista siemenkodat ja viipaloi ne.
Vaahdota rasva ja sokeri.
Lisää muna hyvin vatkaten ja sen jälkeen kermaviili tai jogurtti.
Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja lisää jauhoseos.
Kaada taikina hyvin voideltuun ja korppujauhotettuun (glut.) vuokaan ja
painele omenaviipaleet tiheään riviin taikinan pintaan.
Voit käyttää useampiakin omenoita jos haluat.
Ripota pinnalle sokeri ja kaneli.
Paista kakkua 30 – 35 min. kunnes se on kypsä ja omenat pehmeitä.
Tarjoa kylmän kermavaahdon tai vaniljakastikkeen kera.